ZAŠTO TREBATE GUBITI KILOGRAME IZ MASNIH NASLAGA - budifitmama blog

KAKO IZGLEDA MASNO TKIVO

Jeste li ikada vidjeli kako izgleda potkožno masno tkivo? Ako niste dobro pogledajte, jer slika koju vidite s lijeve strane uspoređuje identičnu težinu mišića i masnog tkiva. Na slici se prikazuje 5 funti (oko 2,5 kg) masnoće i 5 funti mišića.

I što primjećujete?

Kako mišići zauzimaju puno manji volumen od masnog tkiva iako su na slici identične težine. To znači da je masno tkivo voluminoznije i zauzima više mjesta nego mišići. To također znači da ako imate višak masnog tkiva da će volumen tijela biti veći, to jest izgledat ćete deblje.

ZAŠTO JE VAŽNO GUBITI KILOGRAME IZ MASNIH NASLAGA

Željela bih da shvatite zbog čega stalno naglašavam da se kilogrami trebaju gubiti iz masnoća a ne mišića. I da vaga ne daje točne informacije o vašem napretku, nego vas može deprimirati i onemogućiti da nastavite dalje s planom prehrane i vježbanja. Ali najbolje je da same pročitate ovaj blog Muke po vagi.

Vaga je zlo.

Baš mi je neki dan pisala jedna vježbačica da je odustala od vaganja do daljnjeg jer joj je posljednji put kad se vagala i kad se kazaljka nije pomaknula s mjesta bilo jako teško odraditi trening pa se zapitala čemu sve ovo kad vaga ionako stoji? Ali naravno da su centimetri padali i da joj je odjeća postala šira, ali neeee, to se ne računa…računa se samo vaga!!!!

Krivo, curke moje!!!! Ne može biti dalje od istine. Jer vaga ne daje informaciju o strukturi vašeg tijela, koja je količina masnih naslaga u odnosu na mišiće i obrnuto. Vaga vam daje samo jednu jedinu informaciju a to je težina cijelog tijela.

Iskreno, ne bih imala ništa protiv ni da imam 100 kilograma ako bih izgledala kao neki fitness model. Kad vidiš takve modele, izvajane žene, tko još razmišlja o tome koliko ona ima kilograma? Nitko!!!!

No dobro, dosta priče. Htjela bih vam napisati nešto o masnim naslagama. I što je najvažnije tijekom mršavljenja.

ŠTO JE NAJVAŽNIJE TIJEKOM MRŠAVLJENJA

Već smo konstatirali da masno tkivo zauzima više prostora od mišića. Kad za usporedbu uzmemo dvije žene koje imaju isti broj kilograma, recimo 60, jedna izgleda bucmasto a druga mišićavo iako su iste visine. To znači da bucmasta žena ima veći postotak masnih naslaga od druge, mišićave žene.

Količina masnih naslaga može se izmjeriti raznim pametnim vagama ali ako upotrijebimo zdrav razum onda i bez skupih vaga možemo vidjeti imamo li višak masnih naslaga ili ne. I kad krećete u program mršavljenja i počnete pratiti zdravu prehranu, najbolji pokazatelj vašeg napretka neće biti vaga nego centimetri, odjeća i općenito pogled u ogledalo.

Ako se osjećate vitkije i zategnutije, ako vas hlače više ne zatežu, suknja pada s bokova, ako možete stati u stare traperice…to su pravi pokazatelji napretka, a ne vaga! Jer vaga može sakriti prave i važne promjene u strukturi tijela. Zato ciljajte prema osjećaju i izgledu, a ne broju na vagi.

Ako biste željeli smršavjeti pogledajte ovih 5 top vježbi za mršavljenje. A ako se pitate kako zavoljeti vježbanje, pročitajte blog.

Za sva pitanja možete mi se obratiti na suncana@budifitmama.hr.

Vaša Budifitmama Sunčana