“Strast mi je jačati žensku snagu kroz pokret, zdravu hranu i pozitivu. Razumijem s kojim se izazovima žene susreću jer i ja sam samo obična žena s puno uloga. Želim pomoći i vama.”

– Sunčana Seletković

SUNČANA SELETKOVIĆ

Trenerica sam fitnesa, specijalizirana za rad sa ženama. I sama sam sklona debljanju i otkako znam za sebe moram voditi računa o tome što jedem. Da ne vježbam i ne pazim na prehranu imala bih jako puno kilograma. Vrlo sam osjetljiva na svoj izgled i trudim se izgledati i osjećati se najbolje što mogu.

Fitnesom se bavim više od 30 godina a moji počeci bili su u studiju tadašnje plesačice Edite Cebalo, koja se u to vrijeme (krajem 80-tih godina prošlog stoljeća) jedina bavila rekreativnim vježbanjem u Zagrebu. Otada redovito vježbam, barem tri puta tjedno i vježbanje je postalo dio moje svakodnevnice. Kad ne vježbam ne osjećam se dobro. A kad vježbam imam osjećaj da mogu sve što želim. Vježbanje mi daje mladenački izgled, čvrstu kožu i što je najvažnije, zdravlje i vitalnost.

No, nije uvijek bilo tako.

Debljati sam se počela kad sam ušla u pubertet. Odjednom sam se iz sitne mršave djevojčice (sa najmanje kilograma u razredu) pretvorila u bucmastu djevojku s naslagama na trbuhu. Ne moram vam reći koliko me to mučilo. Sve moje prijateljice imale su ravne trbuhe i oblikovan struk a ja sam pored njih bila kao malo bure na dvije noge. Patila sam jako zbog svoje debljne, ali nitko mi nije mogao pomoći. Svi su govorili „jedi manje“ i „više se kreći“, ali koliko god sam manje jela i više hodala kilogrami su samo rasli.

U to vrijeme nije bilo interneta niti knjiga o dijeti i vježbanju. Nije bilo informacija o tome što je zdravo a što ne. Nije bilo informacija o tome kako se treba vježbati za sagorijevanje masnih naslaga. Smatralo se da se samo „treba manje jesti“.

Gutala sam ženske časopise i članke o mršavljenju. Isprobavala sam razne dijete i gladovala po cijele dane samo da bih se riješila tih masnih naslaga. Ali uzalud. Ništa mi nije moglo pomoći. Postajala sam sve deblja.

U jednom trenutku, s 14 godina, imala sam više kilograma od svoje mame…

Moji roditelji nisu bili svjesni mojih patnji. Nisam govorila što me muči jer sam bila zatvorena i samozatajna djevojčica i tiho sam patila u sebi. Rijetko sam izlazila van u društvo, nisam imala simpatiju jer sam mislila da se nikome ovakva bucmasta ne mogu sviđati.  Samopouzdanje mi je bilo na nuli. Zatvarala sam se u kuću i maštala o tome kako ću jednog dana smršavjeti i biti sretna.

Gladovanjem sam drastično usporila metabolizam, smanjila mišićnu masu i morala sam sve manje jesti da bih imala kakve-takve rezultate. Kad bih smršavjela, imala sam onaj izgled „skinny-fat“ što znači da sam dobro izgledala u odjeći ali u kupaćem kostimu ne jer sam bila mekana i pufasta.

Tada, a da toga nisam bila svjesna, postavljeni su temelji mog budućeg života. Postavila sam temelje svojoj viziji. A to je da svaka žena zaslužuje imati lijepo i njegovano tijelo i osjećati se zadovoljnom i sretnom.

Razlika između ove dvije slike je od nekih desetak godina. Na prvoj slici imam 40 godina i prikazuje kako sam izgledala dok  sam gladovala (primjećujete moje naslage na trbuhu i mlitave noge?) a na drugoj slici imam 50 godina.

prije i poslije Sunčana Seletković

Sunčana Seletković prije i poslije

Moja vizija je da se svaka mama na ovom svijetu osjeća sretno i zadovoljno, jer samo sretna i zadovoljna mama odgaja sretnu i zadovoljnu djecu koja će jednog dana biti punopravni članovi zajednice.

Moja misija je što više žena potaknuti na aktivan život, redovito vježbanje i pravilnu prehranu, jer na taj način žene postaju pune samopouzdanja i svjesne vlastite vrijednosti. Na ovaj način dajem svoj doprinos zajednici.

Cilj mi je stvoriti jednu zajednicu dragih i lojalnih vježbačica koje će se međusobno podržavati i veseliti svakom pojedinačnom uspjehu.

Svojim programima Fat Burner, Moje novo bikini tijelo, Fit Lady 20+ , Fitmama Lifestyle personal program, Beautiful Fit Bottom i Total Fit promijenila sam život stotinama žena potaknuvši ih da redovito vježbaju i zdravije se hrane te žive aktivnijim, kvalitetnijim životom. I ne samo to, te žene, uz gubitak kilograma postale su sretnije i zadovoljnije svojim životom. Postale su pune samopouzdanja i ponosne na svoja postignuća. Narasle su u svojim i u tuđim očima. I na to sam posebno ponosna.

Autorica sam priručnika “15 minuta dnevno do vitkog tijela”, koji je prodan u više od 1000 primjeraka.

U posljednjih 30 godina stekla sam iscrpno iskustvo na području vježbanja i zdrave prehrane.

Posjedujem certifikat International Fitness Association-a iz sportske prehrane, aerobika i osobnog treninga; Certifikat International Sports Science Association za osobnog trenera te Uvjerenje Fitnes učilišta iz Zagreba o osposobljavanju za instruktora fitnesa.

Sunčana Seletković boxed pozadina

MJESTO GDJE VJEŽBANJE POSTAJE ZABAVA

“Kao zaposlena majka s nedostatkom vremena u potpunosti sam shvaćala druge mame kada kažu da nemaju vremena za vježbanje. U želji da pronađem način kako im omogućiti da žive životom koji zaslužuju osmislila sam programe mršavljenja koji se jednostavno uklapaju u svaki stil života, zabavni su i garantiraju uspjeh uz minimalno uloženog truda i vremena.

Budifitmama programima pomogla sam stotinama žena da izgledaju bolje, žive bolje i pršte energijom. Zato, kad od mene zatražite pomoć u vezi postizanja svojih fitness ciljeva, znajte da ste u pravim rukama.” – Sunčana Seletković

ZAŠTO MAME VOLE VJEŽBATI SA MNOM

Mame više ne moraju trošiti vrijeme na odlazak i povratak iz teretane jer vježbaju sa mnom u svom domu, slijede jednostavan program prehrane baziran na poznatim, lako dostupnim namirnicama koje se jednostavno i brzo pripremaju i družeći se u zatvorenoj facebook grupi, koja je izvor nepresušne motivacije i podrške, iz dana u dan dijele svoje uspjehe i nedoumice te sklapaju prijateljstva koja traju mnogo duže od trajanja programa.

U BudiFitMama programima vježbanje više nije napor i izvor frustracije nego zabava praćena toplom podrškom drugih mama koje prolaze kroz isti proces. Mamama su uvijek dostupni profesionalni savjeti iz područja vježbanja i nutricionizma i u takvom okruženju neuspjeh gotovo da nije moguć.

Sunčana Seletković - budifitmama.hr

PREPORUKE

Nakon dvije trudnoće, pogotovo nakon druge iz koje su rođeni moji trojčeki, ostalo mi je puno, puno kila viška. Svako dosadašnje odustajanje sam “pravdala” nedostatkom vremena iako sam i sama bila svjesna da svatko može odvojiti 30-tak minuta dnevno samo za sebe. Borila sam se sa nesanicom, kroničnim umorom, a i moj artritis mi je počeo uzrokovati sve veće probleme prilikom svakodnevnih aktivnosti. O tromosti i nedostatku želje za samim kretanjem ne trebam ni govoriti. Željela bih napomenuti da se moj artritis nije “javio” skoro 3mj. Kad si objavila da kreće TBG program sama sebi sam rekla “sad ili nikad…ili ćeš vječno biti nezadovoljna, nesretna, troma i debela ili ćeš se pokrenuti i početi uživati u životu.” Hvala ti, draga moja, što nisi odustala od mene čak ni onda kad sam sama odustajala. Hvala ti što postojiš i što si ušla u moj život očito s jasnom misijom. Posla je još puno, ali, sad nema odustajanja i idemo dalje, s novim programom, do cilja.
V.Ć.. 36 god
Dugo sam bila samo promatrač. Dugo je trebalo da odluka u meni sazri, da vise ovako ne mogu. A onda me jednog dana moja mlađa kćer poslikala s leđa kad sam izlazila iz kupaone samo u donjem vešu… plakala sam od nevjerice što sam to učinila svom tijelu.. Bila sam svijesna svoje kilaže 74 kg na 162 cm je zaista puno. Ali sam navikla na to kako mi tijelo izgleda sprijeda, pogled s leđa me užasnuo… S prehranom ide puno lakše, u godinu dana koliko pratim ovaj program shvatila sam bit… tako da uglavnom kombiniram namirnice koje imam doma, kad zapnem pogledam si recepte i onda sam sigurnija. Kile idu dolje, polako, puno sporije nego sto ja to očekujem, ali upravo onoliko koliko truda i energije ulažem. Hvala Sunčana na svakom postu, na svakom komentaru i na ogromnoj potpori. Za žene poput mene koje nemaju discipline i navike vježbati je ovakav program savršen!
S.M.. 35 god
Moja „priča“ sa viškom kilograma seže još u doba kad sam bila tinejđer(ica). Dakle, visoka sam 153 cm te je moja idealna težina između 53 i 55 kg. Svaki kilogram viška se kod mene „jako vidi“. Prvu trudnoću sam počela sa 56 kg. Drugu trudnoću sam započela sa 59 kg što je u mom slučaju bilo puno previše. Osam mjeseci nakon drugog poroda sam imala 63 kg i bilo je krajnje vrijeme da nešto napravim što zbog estetike i želje da se vratim u staru garderobu što zbog učestale križobolje. Slučajno, gledajući tv, moj partner je vidio reportažu o Sunčani i njenom programu. To je bilo upravo ono što meni treba jer uz dvoje djece i kroničan nedostatak vremena, nisam stigla u teretanu. Uglavnom, hvala Sunčana!!!
I.M. 35 god.