Božićni stol - budifitmama.hr

I evo nas dva dana nakon Božića. Malo ispuhani, prazni i pomalo sjetni. Božić je tako brzo došao i prošao. Uživali smo u krugu obitelji, radovali smo se poklonima i finoj papici i kolačima. I sad je sav taj šušur prošao. A za drugi moramo čekati još cijelu godinu.

No da se ja vratim na blagdansko prejedanje. Sigurna sam da smo svi pretjerivali u hrani i piću za vrijeme blagdana. Sa gostima ili u domaćem društvu ljepše je uz koju čašu vina i pokoji kolačić. Tada se opustimo, uživamo i prepustimo se blagdanskom duhu. U takvoj opuštenoj atmosferi ne razmišljamo o planu prehrane niti o vježbanju i zato smo skloni pretjerati. Pa kad blagdanska oaza opuštenosti i uživanja prođe osjetimo se krivima ili se i dalje kažnjavamo.

No, jeste li se ikad zapitali što vam se događa kad pojedete više nego što trebate?

Kao prvo, nakon bogatog i kaloričnog obroka osjećate se umorni i pospani. Kod velike količine hrane vaše tijelo počinje ubrzano proizvoditi inzulin kako bi potjerao šećer iz krvi u tkiva. Nakon toga, događa se brzi pad šećera u krvi što izaziva da se počnemo osjećati pospano i letargično. Sigurna sam da ste već upoznali taj osjećaj nakon neumjerenog jedenja.

Drugo, možete osjetiti napuhanost. To je onaj osjećaj kao da nosite bebu u trbuhu. I nije samo osjećaj nego i izgledate kao da ste pred porodom. Napuhani želudac pritišće vam sve organe, a ne možete se oakšati. Ako tome dodate i puno gaiziranih sokova, osjećaj je neopisiv.

Treće, nakon prejedanja možda osjetite da morate na brzo pražnjenje crijeva. Vrlo brzo pražnjenje crijeva. To se obično događa kad prekrdašite sa šećerom i kad nakrcate želudac.

Nadalje, može vam se desiti da usljed prejedanja osjetite mučninu. Najčešći uzrok mučnini je prejedanje masnoćama. Masnoćama treba više vremena za probavljanje od ostalih namirnica zbog čega ćete se osjećati loše.

Tu su još i žgaravica, nesanica, osjećaj težine i tromosti.

Što učiniti ako ste već prekrdašili sa hranom?

Kao prvo smirite se, procjenite štetu i napravite plan. Da biste se udebljali jedan kilogram morate unijeti 7700 kalorija više. Jedan kolač, koja žlica francuske salate ili komad više odojka neće napraviti veliku štetu. Svi mi ponekad imamo eskapade u prehrani. Svi smo mi ljudi. Pri tome je važno je da sami sebi date „dopuštenje“ da ćete na dan blagdana pojesti malo više i to uglavnom zabranjene hrane. Ali to je to. Ništa više niti ništa manje. Slijedeći dan nastavite po starom planu.

Stručnjaci se slažu da mnogi često premaše dozvoljeni broj unosa kalorija 500 do čak 1500 kalorija na dan.

Ne odustajte sa dijetom. Često se desi da čim nešto pogriješimo  u prehrani odustanemo i navalimo dalje sa prejedanjem jer smo uništili dijetu, pa sad više nema smisla da je se pridržavate. Nemojte biti tako strogi prema sebi. To se svima dešava. Ako ste već i nešto pogrešno pojeli, nije to ništa strašno. Slijedećim obrokom vratite se na staro.

Nemojte preskakati obroke. Nemojte odmah navaliti na dijetu nego probajte postepeno reducirati dnevni unos kalorija. Tako nećete biti gladni.

Unosite puno voća i povrća. Vlakna iz voća i povrća činit će da se duže osjećate sitima.

Redovito vježbajte. Bolje ćete se osjećati ako ćete redovito vježbati tijekom blagdana. Imat ćete osjećaj da ste ipak nešto napravili i da niste puno pogriješili. No nikako nemojte pojedene kalorije pokušati „odvježbati“ tako da naglo povećate intenzitet treninga ili produžite vrijeme trajanja treninga. Mogli biste se ozljediti a sa ozljedama nema vježbanja.

Pijte puno vode. Na taj način ćete pomoći organizmu da se riješi viška vode pa nećete imati onaj osjećaj mekane i nabubrele kože, nego će vam koža biti sjajna i zategnuta.

Postavite si zadani dnevni broj kalorija i njega se držite. Bilo bi super i kada biste zapisivali ono što jedete. Tako biste imali osjećaj kontrole i osjeća „svjesnosti“ kada vam ruka posegne za nekom hranom.

A za totalni „reset“ organizma i brže mršavljenje probajte odličan Detox 14. Detoksikacijski program od 21 dan nakon kojeg ćete se osjećati fenomenalno! Više o Detox 14 programu pročitajte ovdje.

Vaša Budifitmama Sunčana