rižoto od piletine, gljiva i bundeveBUNDEVA

Stigla nam je jesen i nudi nam pregršt zdravih i primamljivih plodova koji  obogaćuju naš jelovnik prekrasnim bojama, okusima i mirisima. Osim mirisnog voća i povrća jesen nam donosi i bundevu. Tu kraljicu jeseni i vitalne energije.

Bundeva je bogata beta karotenom, narančastim pigmentom koji se pretvara u vitamin A i djeluje kao antioksidans. Sadrži niz vitamina, minerala i biljnih vlakana. Njeno meso je sočno, bogato mastima, proteinima i ugljikohidratima te mineralima od kojih prednjači željezo, kalij, fosfor i kalcij. Uzgaja se i zbog sjemenki koje imaju veliku hranjivu vrijednost, veću od mesa bundeve. Dobra je za ljude s problemima crijeva a njezini sastojci djeluju protuupalno. Od nje možete pripremati razna jela.

Cijela bundeva se može čuvati par mjeseci na hladnom i suhom mjestu a sjemenke ostaju neoštećene. Narezana bundeva će ostati svježa nekoliko dana na temperaturi od 4°C, a na temperaturi -18°C i do šest mjeseci. Upravo je to njena vrijednost i zato je ona puna vitalne energije.

Zato vam u ovom blog postu dajem jedan jednostavan i ukusan recept u kojem će uživati i cijela vaša obitelj.

RIŽOTO S BUNDEVOM I GLJIVAMA

SASTOJCI ZA JEDNU OSOBU:

110 g sirovih pilećih prsa

40 g sirove riže

100 g sirove bundeve izrezane na kockice

100 g šampinjona

10 g crvenog luka

voda ili povrtni temeljac

1 žlica maslinovog ulja

PRIPREMA:

Na ulju popržite luk, dodajte meso narezano na kockice. Kad je meso gotovo izvadite ga i ispirjajte bundevu i gljive. Dodajte rižu i podlijte vodom ili povrtnim temeljcem. Kad je riža gotova vratite meso te začinite rižoto biljnim začinima, soli i paprom.

Za sva pitanja o programima stojim na raspolaganju na mail suncana@budifitmama.hr.