Nedavno sam napisala blog o tome što je to emocionalno prejedanje i kako ga riješiti. Tekst možete pročitati ovdje.

Nakon objavljenog teksta dobila sam par komentara kako to nije baš tako i kako se odgovarajući na tri pitanja (kad pročitate prvi tekst znat ćete o kojim se pitanjima radi) ne može riješiti emocionalno prejedanje i slično.

Da, emocionalno prejedanje ne rješava se samo tako. To je nešto što izazivaju emocije i duboko je u nama. Takva glad ne može se utažiti. Problem je što ponekad nismo niti svjesni da se prejedamo i da imamo problem. A posljedica je nažalost vrlo vidljiva. Brzo debljanje i prekomjerna težina.

U svom poslu susrećem se s mnogim ženama raznih profila. Većina ih ima isti problem, a to je prehrana. Kad se radi o vježbanju odradit će bilo kakav trening (ipak smo mi žene žilave i izdržljive) ali kad se radi o prehrani…e, to je već malo teže. Ne mogu se organizirati, uskladiti, kontrolirati i biti odlučnije. Često ne mogu reći „NE“ sebi niti drugima. Često su same sebi najveći neprijatelji.

Zato što su žene emocionalna bića. Nabijene su emocijama, djeluju iz emocija (ne uvijek ali često), i to ne možemo promijeniti.

Kao što sam već napisala, posljedica emocionalnog jedenja je vidljiva svima. To se NE MOŽE sakriti. Nakupine masnih naslaga na svim mjestima (najčešće na trbuhu i struku), podbuhlost, loš ten, tromost i drugo. Ono što je nevidljivo ali puno opasnije za zdravlje jest nezadovoljstvo, depresija, nedostatak samopouzdanja, stalan osjećaj da smo podbacili, osjećaj da nismo dovoljno poželjni, da nismo dovoljno dobri i slično.

Kile je jako lagano nakupiti a teško ih je skinuti. Taj proces uključuje ne samo vježbanje i prehranu nego i pozitivan stav i odnos prema sebi. Treba biti dosljedan, treba biti motiviran za vježbanje i pravilnu prehranu ali kako to postići kad si sama? Kad nemaš prijatelja s kojim ćeš podijeliti svoj uspjeh i svoje strahove. Kad zapneš i ne možeš dalje?

Mnogi grupni i online programi vježbanja uključuju vježbanje i prehranu. Što je super. Međutim rijetki daju mogućnost grupne podrške, motivacije i ohrabrenja. I kad ti se desi da padneš ili se “popikneš” na svom putu, kome ćeš se obratiti? S kim ćeš popričati kad ti treba utjeha i razumijevanje? Tko će te primiti za ruku i pomoći ti da se digneš? Jer treba nastaviti dalje kao da se ništa nije desilo.

Proces mršavljenja može biti težak ali istovremeno fantastičan. Jer najveća pobjeda je ona nad samom sobom. I onda iz te pobjede rasteš u vlastitim očima. Nagrada dolazi iznutra, kroz samopouzdanje, snagu, odlučnost, osjećaj postignuća i općenito osjećaj zadovoljstva. Gubitak kilograma i oblikovano tijelo je samo bonus.

Razvila sam program za žene koje imaju više od 20 kilograma viška. Po mom mišljenju to su žene koje su vrlo osjetljive na svoje stanje i zato se ne upuštaju lako u neki od programa. Ali ja sam tu da ih vodim, da ih ohrabrujem i podsjećam da je moguće živjeti bolji, zdraviji i kvalitetan život.

Želite li moju podršku i podršku žena koje su na istom putu kao i vi, s istim izazovima i emocijama javite se na program Fit Lady 20+kg i dat ćemo sve od sebe da se osjećate puno, puno bolje.

Za sva pitanja u vezi vježbanja i mršavljenja, slobodno mi se javite na suncana@budifitmama.hr. Bit će mi drago da vam mogu pomoći.

Vaša Budifitmama Sunčana

PRIJAVI SE U PROGRAM FIT LADY 20+