tko ne voli pohano mesoAko me pitate koje meso najviše volim moj odgovor će definitivno biti „pohana piletina“!

Istina, još nisam srela čovjeka koji ne voli pohanu piletinu ili bilo koje drugo pohano meso. Ono sočno i mekano meso omotano finim hrskavim mrvicama s okusom pečenog ulja. Ili pohane teleće odreske kojima po okusu nije daleko niti pohana svinjetina.

Iskreno…pohano je fino. Pohano je mljac! Pohano vrišti „još“!

No da vam grubo smanjim entuzijazam, pohano najčešće nije najzdraviji izbor mesa. Zašto?

 

Meso prilikom pohanja upije puno ulja

Osim što je kalorično, ulje koje se zagrijava na visokim temperaturama ima još jedan negativan efekt a to je oksidacija. Oksidirana ulja uzrokuju mnogo različitih zdravstvenih problema sa srcem i krvožilnim sustavom poput visokog krvnog pritiska, trombozu i aterosklerozu. Smanjivanje oksidiranih ulja u prehrani omogućit će mnoge zdravstvene benefite.

Pri pohanju se najčešće koristi suncokretovo ulje

Meso se mora pohati na visokim temperaturama što isključuje korištenje zdravih monozasićenih masnoća kao što je maslinovo ulje. Najčešće se namirnice pohaju u suncokretovom ulju koje je inače dosta zastupljeno u kuhinjama hrvatskih domaćica. Suncokretovo ulje je vrlo osjetljivo. Bogato je linolnom (omega-6) kiselinom osjetljivom na oksidaciju. Prisutnost linolne kiseline u prehrani vezana je uz upalne reakcije u organizmu, a time i pojavu različitih zdravstvenih tegoba poput dijabetesa, ateroskleroze i slično.

Pohano meso sadrži više kalorija od pečenog mesa

Svaka žlica ulja dodaje 120 kalorija i 14 grama masnoća pohanoj hrani. Usporedimo li nutritivne informacije pohanih i pečenih pilećih bataka, pohani bataci sadrže 130 kalorija i 8 grama masnoća dok pečeni bataci sadrže 60 kalorija i 3 grama masnoća.

Kako je zdrava prehrana i redovito vježbanje ključno za zdravlje i vitalnost, da bi se zadovoljile te dvije kategorije potrebno je uvesti niz promjena u način života. Potrebno je postati fizički aktivan, uvesti raznovrsnost u prehrani uvođenjem zdravog voća i povrća, smanjiti unos jednostavnih ugljikohidrata, reducirati alkohol i cigarete te smanjiti unos masnoća. A jedan od najboljih načina za smanjenje unosa masnoća u prehrani je pohanje zamijeniti pečenjem.

Na koje sve načine možemo peći meso a da bude zdravo i ukusno?

PEČENJE MESA

Pečenje mesa na tavi zahtijeva vrlo malo ulja. Dobro je prije pečenja marinirati meso u mješavini ulja i začina kako bi bilo mekše. Pečenje pečeno mesomesa u pećnici je vrlo jednostavno, ne zahtijeva stalno praćenje temperature kao kod pohanja. Ako pečete pile možete ga začiniti začinima kako bi bilo ukusnije ili peći bez ulja samo pile povremeno polijevati narančinim sokom. Svakako probajte ovaj način, vidjet ćete (bolje: okusiti) kako je meso mekano i ukusno.

Želite li pak mesu dodati okus krušnih mrvica, možete to učiniti tako da piletinu narežete na kockice veličine 2 do 3 centimetra i komadiće uvaljate u jogurt i krušne mrvice pomiješane sa sezamom. Potrebno je svega 15-20 minuta da se ispeče.

PEČENJE POVRĆA

Jednako kao meso i povrće možete peći u pećnici. U tom slučaju ploške moraju biti nešto deblje (za na primjer tikvice ili patlidžan) kako bi bile sočnije jer zrak iz pećnice isušuje namirnicu.

Prokuhano ili čak sirovo povrće možete staviti u posudu, zaliti mješavinom nekog manje masnog umaka (bešamel ili neki drugi umak) i zapeći u pećnici. Nekoliko minuta prije kraja možete dodati naribanog sira.

Pečenje krumpirića u pećnici isto je vrlo jednostavno. Narežite krumpir na ploške i stavite u plastičnu vrećicu u koju ste dodali začine (sol, papar, bosiljak, ružmarin, crvenu papriku i slično). Protresite da se začini zalijepe za ploške krumpira i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, povremeno protresite tepsiju. Krumpirići će biti hrskavi i ukusni.

Iz svega gore navedenog jasno je da se količina pohanog mesa (ili bilo koje pohane namirnice) u prehrani mora ograničiti kako bismo postigli zdravlje i vitku liniju. No kako je pohano meso (ili pohane tikvice) jako fino, rekla bih da je konzumacija pohane hrane jednom tjedno sasvim dovoljno kako biste zadovoljili okusne pupoljke i razbili tu psihološku barijeru koja često postoji kod provođenja principa zdrave prehrane.

Vaša Budifitmama Sunčana