Salata kao glavni obrok
Najčešći razlog zašto se salata ne nalazi na meniju kao glavno jelo je nedovoljna zasitnost. No, od salate možemo napraviti iznimno ukusan i zdrav obrok, i što je najvažnije vrlo zasitan, ukoliko budemo slijedili ovu jednostavnu formulu:
zelena baza za volumen + 3-4 proteinska priloga + 3-4 povrtna priloga + zdrave masnoće
Prijedlozi za zelenu bazu
- zelena salata (kristalka, puterica, endivija…)
- radič
- ribani zeleni ili crveni kupus
- matovilac
- rukola
Prijedlozi za proteinske priloge
- kuhana junetina
- pečena piletina
- grill šampinjoni
- dimljeni losos
- konzervirana tuna
- slani inćuni
- pršut
- pržena panceta
- tvrdi sir
- dimljeni sir
- mozarella
- kuhano jaje
- sjemenke (sezamove, lanene, suncokretove, bučine sjemenke…)
Prijedlozi za povrtne priloge
- svježa paprika
- svježi krastavac
- cherry rajčice
- rotkvice
- crveni luk
- češnjak
- ribana mrkva
- kukuruz šećerac
- masline
- kapari
- kiseli krastavci
- šparoge
- grahorice (slanutak, grah, leća, grašak…)
- kuhano povrće (cvjetača, brokula, mrkva, prokulice…)
Dresing sa zdravim masnoćama
- maslinovo ulje + limunov sok
- bučino ulje + jabučni ocat
- laneno ulje + vinski ocat
- sezamovo ulje + vinski ocat
- ulje konoplje + limunov sok
- jogurt + hladno prešano ulje po želji
Kombinirajući namirnice koje volite, svakog dana možete napraviti novu kombinaciju u kojoj će vaše nepce uživati, a vaša vam linija biti zahvalna.