nemoj nositi tajce

Prije nekoliko godina u moj studio u Samoboru došla je jedna mlada žena, zainteresirana za vježbanje sa mnom. Sjećam se da je bila visoka, okruglo lice, lijepe plave oči… imala je dugačku crnu kosu vezanu u rep i crnu odjeću. A na nogama tajce…crne boje.

I prije no što smo krenule na važnu temu našeg sastanka, prvo smo, da bih joj razbila tremu (nećete vjerovati, svi koji dođu k meni u početku imaju tremu…uopće mi nije jasno zašto??) razgovarale o dječici. Rekla je da ima sina od 14 godina (moja Tijica je tada bila 13), da živi na periferiji Zagreba, samohrana majka, poduzetnica…

I konačno smo došle na ono što ju muči. Pitala sam je kakve su joj prehrambene navike, kako je došlo do debljanja, koji joj je cilj i sve ono uobičajeno što se pita u takvim situacijama. Bila je draga, vesela, rječita, duhovita, ukratko jedno drago i veselo biće. Rekla je da joj je želja smršavjeti, smanjiti masne naslage u području guze, bedara i nogu i konačno se riješiti tajci.

Riješiti se tajci? Hm, što joj tajce smetaju, zapitala sam se…ugodne, pamučne tajce, nigdje ništa ne steže, nigdje ništa ne smeta… Sigurno je primijetila upitnike nad mojom glavom jer u svom profesionalnom životu kao trenerice fitnesa nikad nisam imala tako neobičan cilj: Riješiti se tajci. Okej, možda želi nositi uske seksi trapke…ili želi uskočiti u neku lijepu haljinu, suknju…možda ovo, možda ono.

Nastavile smo dalje u tom tonu, izmjerila sam joj težinu, postotak masnih naslaga, ubacila visinu, godine, sve stavila u tu čarobnu vagu i konačno smo dobile rezultat. Nije bilo strašno, ali definitivno je bilo mjesta za napredak.

I kad smo se dogovorile da će vježbati tri puta tjedno, dogovorile koju hranu će konzumirati i koliko često mi se javljati bilo je vrijeme za rastanak.

ZAŠTO SE RIJEŠITI TAJCI?

Ne bila ja Sunčana, znatiželjna kakva jesam, morala sam iskoristiti tu priliku i pitati je zbog čega se želi riješiti tajci? Zar joj nisu udobne? Zar se ne osjeća dobro u njima?

I tada je rekla da ih se želi riješiti jer su joj i previše udobne. Da su joj toliko udobne da uopće više ne nosi drugu odjeću. Ima tajci svih boja i materijala i nosi ih posvuda. No problem je u tome što se tajce zbog svoje elastičnosti šire zajedno s obujmom nogu i guze. Šire se koliko treba i kada treba. I zato što ih stalno nosi nije primijetila da se udebljala nekoliko kilograma u posljednjih par mjeseci. Nije imala naviku redovito se vagati, jela je uobičajeno, bilo je nešto stresa prije par mjeseci kad joj je otac završio u bolnici a tajce su se širile zajedno s njenim nogama i guzom. I nije primijetila da se udebljala. Zato se želi riješiti tajci.

Isprva mi je to bilo smiješno, ali kad sam bolje razmislila, vidim u čemu je problem…

Kad nosiš hlače, suknje, haljine od čvrstih materijala, posebno traperice (koje se još i suze u pranju pa se hvataš za kosu od očaja jer ti se čini da si se udebljala) onda ne možeš ne primijetiti da si se udebljala. Obično počinje stezanje u struku, ne možeš zakopčati zatvarač… pa kipi u bokovima, u bedrima, guzi…i to je onda alarm da nešto moraš napraviti dok je još vrijeme.

S tajcama nije tako. One se šire i oblikuju prema tijelu tako da ni ne primijetiš kako si iz dana u dan, tjedna u tjedan i mjeseca u mjesec sve deblja i deblja. Tajce ti daju udobnost, ugodu, slobodu kretanja, ne zatežu te, ne ograničavaju te ali na žalost u svemu tome ipak nisu tvoj prijatelj. Pogotovo ako si sklona debljanju u donjem dijelu tijela.

Zato curke moje, razmislite hoćete li nositi tajce svaki dan ili ćete se ograničiti na nedjeljno poslijepodne kad se možete udobno zavaliti u naslonjač i ne raditi baš ništa.

Vaša Budifitmama Sunčana