Prije nekih dvadesetak godina, kad sam došla živjeti na Novi Zealand susrela sam se s jednom američkom guruicom za mršavljenje i njenom teorijom „Jedi, diši, kreći se“ koja je tada bila na svom vrhuncu slave. Njena poruka je bila da što god jedeš, ne smiješ unositi više od 30% masnoća. Ona u svojoj teoriji nije radila razliku između vrste hrane, kvalitete namirnica niti kvalitete masnoća. Najvažnije je bilo pratiti količinu masnoća, ne toliko i izvor iz kojeg masnoće dolaze.
U nečem je svakako bila u pravu a to je da se minimalno mora unositi 30% masnoća od ukupne količine kalorija dnevno. E sad, koje su to masnoće, gdje ih možemo naći i kako ih uvrstiti u najobičniji obrok čitajte dalje.

DOBRE MASNOĆE I GDJE IH MOŽEMO NAĆI

Vjerojatno ste čuli da postoje „dobre“ i „loše“ masnoće. Da ponovimo: dobre masnoće nalaze se u zdravoj i prirodnoj hrani. Masnoće poput kokosovog ulja, lanenog ulja i maslinovog ulja te domaći maslac (napravljen od mlijeka krava sa ispaše). Dobre masnoće možete naći i u plavoj ribi, orašidima, sjemenkama, avokadu i mliječnim proizvodima (ako su od krava na ispaši).

masnoće

masnoće

Ljudsko tijelo ne može preživjeti bez nekih masnoća a to su tzv. esencijalne masne kiseline koje su neophodne za funkcioniranje mnogih procesa u organizmu a pogotovo moždanih i aktivnosti nervnog sustava, regulaciju hormona, probavu, stanične funkcije i funkcije organa i imunološkog sustava. Esencijalne masne kiseline organizam ne može sam proizvesti pa ih moramo unositi svakodnevno putem hrane. Kada organizam ne dobiva masnoće koje mu trebaju, te funkcije organizma su ugrožene pa postoji opasnost od razvitka degenerativnih bolesti i hormonalne neravnoteže.
Dobre masnoće pomažu u mršavljenju!
Osim što dobre masnoće održavaju dobro zdravlje, one također ubrzavaju metabolizam, osiguravaju dovoljno energije i daju osjećaj sitosti. Štite vitalne organe i transportiraju vitamine i neophodan su sastojak za svaki organizam.

Iako 1 gram masnoća ima više kalorija od iste količine ugljikohidrata i bjelančevina, esencijalne masne kiseline pomažu da tijelo sagori uskladištene masnoće tako da utječe na hormone inzulin i glukagon (inzulin pospješuje uskladištenje masnih naslaga, a glukagon pomaže u njihovom sagorijevanju). Unošenje odgovarajuće količine zdravih masnoća pomaže u smanjenju masnih naslaga i postizanje zdravog i vitkog izgleda.

Na žalost, posljednjih je desetljeća naše društvo razvilo je neopravdani strah od nekih masnoća, što je prisililo prehrambenu industriju da izbacuje na tržište proizvode s niskim udjelom masnoća. U takvim proizvodima masnoće su zamijenjene šećerom ili glukozno-fruktoznim sirupom što je istovremeno povećalo konzumaciju šećera u svim oblicima i za posljedicu imalo povećanje pojavnosti bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i krvožilnog sustava i rak.
Osim toga, ljudi su prestali jesti i kuhati na „ozloglašenom“ maslacu i domaćoj masti i počeli koristiti margarin i biljna ulja kao “zdrave” nadomjestke.

JESU LI BILJNA ULJA ZDRAVA?

Predznak „biljno“ stvara pozitivne konotacije u glavi konzumenata jer misle da je sve što u nazivu sadrži „biljno“ istovremeno i zdravo. To, međutim nipošto nije točno. Biljna ulja kao što su suncokretovo, kukuruzno i biljno ulje su zapravo rafinirana ulja koja nikako nisu dobra za zdravlje. To su ulja koja su prošla hidrogenizaciju, tehnološki proces stvrdnjavanja kako bi im se produžio rok trajanja. Da bi se hidrogenizacijom kreiralo tekuće biljno ulje, ulje se prvo izbjeljuje a onda zagrijava na visokim temperaturama uz prisutnost katalizatora (nikal, cink i bakar) i nakon čega slijedi upuhivanje vodika u ulje. Proces hidrogenizacije mijenja molekularnu strukturu ulja nakon koje nimalo ne sliči prirodnom ulju. S obzirom na to da takvo ulje organizam ne prepoznaje kao prirodnu masnoću, ne može je razgraditi i tretira ga kao otrov. Molekularna struktura trans-masnih kiselina je bliža plastici nego normalnim masnim kiselinama. Ipak, mnoga industrijska hrana, čak i neka koja se smatra zdravom, sadrži hidrogenizirane trans-masne kiseline. Konzumacija takvih masnoća povećava razinu „lošeg“ kolesterola i uzrokuje začepljenost arterija i krvnih žila. Uzrokuju bolesti srca i krvožilnog sustava, dijabetesa tip 2 i rak. Organizam ih ne prepoznaje pa ih uskladištava u masne stanice.

PROBLEM S MASNOĆAMA

Problem koji ja vidim s masnoćama kad se radi o sagorijevanju masnih naslaga je količina unesenih masnoća. Naime, skloni smo podcjenjivati unesene kalorije dnevno pa tako i unos masnoća. S obzirom na to da masnoće dolaze u raznim proizvodima, ponekad nismo niti svjesni koliku smo količinu masnoća konzumirali.

A evo i par svakodnevnih savjeta kako izbjeći prekomjernu količinu masnoća:

1) Ako jedete vani, tražite da vam salatu pripreme bez začina kako biste mogli kontrolirati koju količinu ulja koristite prilikom
2) Ako jedete vani, zatražite da Vam se meso ispeče na maslinovom ulju ili barem na maslacu
3) Salatu začinite jednom žličicom ulja po porciji
4) Izbjegavajte putar u sendvičima, on je toliko ukusan da je vrlo lako pretjerivati
5) Kod pirjanja povrća kontrolirajte unos masnoća i to najviše jedna žlica masnoća po porciji
6) Juhu ohladite i sakupite masnoću koja se odvojila na površini
7) U kajgani koristite svega pola žličice masnoća po porciji
8) Prilikom pripreme variva koristite najviše jednu žlicu masnoća po obroku
9) Pohajte meso u pećnici koje ste prethodno kistom namazali s malom količinom masnoća, radi okusa. Ako nemate kist, koristite papirnate ubruse
10) Priprema palačinki je jednostavna bez ulja, treba vam samo dobra tava, a umjesto velike količine ulja nanesite jednu žličicu masnoća pa ju pokupite s papirnatim ubrusom i koristite taj ubrus za nekoliko sljedeći podmazivanja tave.
11) Volite li francusku salatu, pripremite ju s mješavinom majoneze i jogurta, okus će ostati isti a uštedjet ćete si mnogo kalorija
12) Za faširane šnicle koristite mješavinu pilećeg ili purećeg mesa s junećim mesom. Čini li vam se ta kombinacija bezukusnom, dodajte razne začine.

Zato, ako ste u procesu mršavljenja i želite izbjeći glad i želju za hranom te prejedanje, a istovremeno želite njegovati svoje tijelo, morate uključiti dobre masnoće u svoju prehranu a izbaciti one „loše“.

Za sva ostala pitanja, nemojte se ustručavati kontaktirati me na suncana@budifitmama.hr.