Donedavno, kokosovo ulje svrstavalo se u skupinu superhrane. Kao zdravija vrsta masnoće, kokosovo ulje je u nekoliko godina postalo favorit na kuhinjskim policama na kojim je zamijenilo različita biljna ulja i maslac. Osim pozitivnih promjena koje su se isticale kao rezultat zamjene biljnih ulja s kokosovim uljem u pripremanju obroka, kokosovo ulje osvojilo je i kozmetički svijet kao blago i učinkovito sredstvo za skidanje šminke, losion za tijelo i ulje za kosu.

American Heart Association nedavno je objavio istraživanje vezano uz djelovanje kokosovog ulja čiji su rezultati za mnoge bili više no neočekivani jer je dokazano da nema velik utjecaj na poboljšanje zdravlja krvožilnog sustava kako se mislilo prije. Ipak, stručnjaci iz American Heart Association složili su se kako je kokosovo ulje još uvijek dobar odabir masnoće unutar već zdrave i uravnotežene prehrane. I dok kokosovo ulje može poslužiti kao alternativa drugim uljima i mastima za pripremu različitih jela, konzumacija u velikim količinama daleko je od poželjnog. Kokosovo ulje sada je zdraviji izvor masnoća za kojeg vrijede ista pravila kao i za veliku količinu namirnica- umjerena konzumacija.

Kokosovo ulje dobiva se iz kopre – sušenog mesa kokosovog oraha. Danas je na tržištu kokosovo ulje dostupno u nerafiniranom i rafiniranom obliku. Najbolje je koristiti nerafinirano kokosovo ulje jer sadrži veći udio vitamina i nutrijenata.

Primjena kokosovog ulja

Najbolje je koristiti kokosovo ulje u sirovom obliku jer na takav način dobivate najveću dobrobit od njegovih ljekovitih sastojaka. Međutim zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo možete koristiti za pečenje ili prženje hrane – za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju svoja svojstva te postaju kancerogena. Na hladnijoj temperaturi kokosovo je ulje u čvrstom stanju pa ga se zove i kokosova mast, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje.

Također, kokosovo ulje se može koristiti u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie/napitak.

Laka probavljivost ovog ulja važna je i za osobe s probavnim tegobama i za starije osobe čija gušterača proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, radi čega se apsorpcija vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sustav otežava. Svakodnevna uporaba kokosovog ulja pomaže boljem iskorištavanju hranjivih tvari i olakšava probavni sustav.

Njeguje kožu i kosu

Kokosovo je ulje odlično  kao ulje za masažu te za njegu kože i kose. Sprečava infekcije pa je pogodno za njegu kože kod psorijaze i ekcema, ali i za zdravu kožu koju čini mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih mrlja. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu te jačaju vezivno tkivo što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože. Odlično je za njegu kose koju čini sjajnom i pomaže njezin rast, njeguje kožu tjemena i djeluje protiv peruti.

ZANIMLJIVOSTI

Aktivira li kokosovo ulje štitnu žlijezdu?

Uvjerenje da ulje kokosa može izliječiti neaktivnu štitnu žlijezdu (hipotiroidizam) javilo se nakon objavljivanje jedne knjige prije nekoliko godina. Međutim, nema znanstveno potvrđenih dokaza da ulje kokosa stimulira rad štitnjače, a neka istraživanja pokazuju da čak može štetiti. Najbolje je obratiti se liječniku i pitati za savjet.

Što je bolje: kokosovo ulje ili maslac?

S obzirom da je glavna karakteristika kokosovog ulja i maslaca visok udio zasićenih masnih kiselina, obje su namirnice ranije bile proglašene nepoželjnima u prehrani zbog otkrivene veze između unosa zasićenih masti i bolesti srca i krvnih žila. Današnja su saznanja dovela do zaključka da je nepotrebno sasvim izbaciti zasićene masti iz prehrane već ih je potrebno reducirati. Kokosovo ulje je bogatiji izvor zasićenih masti te osigurava gotovo 12 g zasićenih masti po jednoj žlici, dok maslac osigurava oko 7 g. Smjernice za unos zasićenih masti nam kazuju kako bismo trebali ograničiti unos zasićenih masti na 7 do 10 % ukupnog kalorijskog unosa. Drugim riječima, prosječna potreba za energijom iznosi oko 2000 kalorija stoga bi prema preporukama smjeli unositi između 16 i 22 g zasićenih masti dnevno. Pojedete li primjerice za doručak kruh s maslacem kojeg ste stavili u količini od 2,5 žlice ili pak voćni frape za doručak u kojeg ste stavili 1,5 žlicu kokosovog ulja, taj dan ste pojeli maksimalnu preporučenu količinu zasićenih masti.

Za sva pitanja u vezi vježbanja i mršavljenja, slobodno mi se javite na suncana@budifitmama.hr. Bit će mi drago da vam mogu pomoći.

Vaša Budifitmama Sunčana