metabolizamZnaš li da nakon 30. godine svako sljedeće desetljeće brzina metabolizma opada za nekih 5% zbog gubitka mišićne mase? To naravno nije dobro zato što se s usporenim metabolizmom brže debljamo…sve nam se lijepi, kako se ono narodski kaže. No, ima jedna dobra stvar a to je da je samo nekoliko mjeseci redovitog vježbanja dovoljno da se brzina metabolizam ubrza.

Zašto je metabolizam važan za nas?

Iz pozicije žene koja želi bolje izgledati i biti vitkija metabolizam je jako važna stvar.

Metabolizam označava količinu energije (izraženu u kalorijama) koje organizam potroši na dan za različite aktivnosti i za svoje održanje. Pa tako vrijedi pravilo:

BRŽI METABOLIZAM – VIŠE potrošenih KALORIJA;

SPORI METABOLIZAM – MANJE potrošenih KALORIJA.

Isto tako vrijedi ona… više mišića – brži metabolizam, manje mišića – sporiji metabolizam.

Metabolizam ovisi o genetici. A genetiku naravno ne možemo mijenjati, što znači da ako si se rodila s brzim metabolizmom onda si jedna od sretnica,  ali ako si kao ja genetski predodređena sporim metabolizmom, nije ti lako. Genetiku ne možemo mijenjati i s time se moramo pomiriti. Na to ne možemo utjecati.

Ali reći ću ti na što možemo DOSTA utjecati:

  • možemo utjecati na to da smo aktivni i da aktivnošću i tjelovježbom ubrzamo metabolizam.
  • možemo utjecati na to da  jedemo zdravu hranu punu vitalne energije to jest hranu koja dolazi iz prirode. To je voće, povrće, žitarice, meso uzgajano u prirodnom okruženju, jaja kokica koje trčkaraju po dvorištu, ribu i slično.

Zato sam ti za danas pripremila tri vježbe za buđenje metabolizma koje je najbolje odraditi ujutro odmah nakon buđenja i nakon istezanja. I ako ih odradiš razbudit ćeš uspavani metabolizam, bolje se osjećati, ukratko, dan ćeš započeti puna energije i poleta.

Vježbe možeš pogledati na ovom linku.

Tvoja Budifitmama Sunčana