KAKO JE SVE POČELO

Fitnesom se bavim više od 30 godina a moji počeci bili su u studiju tadašnje plesačice Edite Cebalo, koja se u to vrijeme (krajem 80-tih godina prošlog stoljeća) jedina bavila rekreativnim vježbanjem u Zagrebu. Krenula sam na njene satove “jazzercise-a” (mješavina skakanja i plesa) i to je bila “ljubav na prvi pokret”.

Otada redovito vježbam, barem tri puta tjedno i vježbanje je postalo dio moje svakodnevnice. Kad ne vježbam ne osjećam se dobro. Kad vježbam imam osjećaj da mogu sve što poželim. Vježbanje mi daje mladenački izgled, čvrstu kožu i što je najvažnije, zdravlje i vitalnost.

No, nije uvijek bilo tako.

Debljati sam se počela kad sam ušla u pubertet. Odjednom sam se iz sitne mršave djevojčice (sa najmanje kilograma u razredu) pretvorila u bucmastu djevojku sa naslagama na trbuhu. Ne moram vam reći koliko me to mučilo. Sve moje prijateljice imale su ravne trbuhe i oblikovan struk a ja sam pored njih bila kao malo bure na dvije noge. Patila sam jako zbog svoje debljne, ali nitko mi nije mogao pomoći. Svi su govorili „jedi manje“ i „više se kreći“, ali koliko god sam manje jela i više hodala kilogrami su samo rasli.

U to vrijeme nije bilo interneta niti knjiga o dijeti i vježbanju. Nije bilo informacija o tome što je zdravo a što ne. Nije bilo informacija o tome kako se treba vježbati za sagorijevanje masnih naslaga. Smatralo se da se samo „treba manje jesti“.

Gutala sam ženske časopise i članke o mršavljenju. Isprobavala sam razne dijete i gladovala po cijele dane samo da bih se riješila tih masnih naslaga. Ali uzalud. Ništa mi nije moglo pomoći. Postajala sam sve deblja.

U jednom trenutku, sa 14 godina, imala sam više kilograma od svoje mame…

5 top vježbi za mršavljenje i oblikovanje tijela

Moji roditelji nisu bili svjesni mojih patnji. Nisam govorila što me muči jer sam bila zatvorena i samozatajna djevojčica i tiho sam patila u sebi. Rijetko sam izlazila van u društvo, nisam imala simpatiju jer sam mislila da se nikome ovakva bucmasta ne mogu sviđati.  Samopouzdanje mi je bilo na nuli. Zatvarala sam se u kuću umjesto da se družim s vršnjacima.

Gladovanjem sam drastično usporila metabolizam (konkretno o metabolizmu pročitat ćete u ovom priručniku), uništila mišićnu masu i morala sam sve manje jesti da bih imala kakve-takve rezultate. Kad bih smršavjela, imala sam onaj izgled „skinny-fat“ što znači da sam dobro izgledala u odjeći ali u kupaćem kostimu sam i dalje bila mekana i pufasta.

Tada, a da toga nisam bila svjesna, postavljeni su temelji mog budućeg života. Postavila sam temelje svojoj viziji. A to je da svaka žena zaslužuje imati lijepo i njegovano tijelo i osjećati se zadovoljnom i sretnom.

Ostatak moje priče i još puno više pročitajte u E-knjizi “Kako biti fit mama“.

Fit Lady 20+ na akciji 20%

Vaša Budifitmama Sunčana