Sjeća li se netko časopisa za žene „Svijet“? Bio mi je jedini izvor informacija o njezi kože, dijetama, prehrani, modi i slično za vrijme srednjoškolskih dana. Svijet je bio jedini časopis pun praktičnih savjeta za žene tako da su ga čitale sve generacije od tinejdžerica pa do baka.
Kako sam u to doba bila bucmasta i sa manjkom samopouzdanja željela sam se svojih kilograma riješiti pod svaku cijenu. Čitala sam (i pamtila) sve što bi mi tada došlo „pod ruku“ i naravno primjenjivala na vlastitoj koži.
Sjećam se tako i jedne izjave koja mi se tada učinila jako pametnom, koja kaže da je celer namirnica koja troši više kalorija probavljanjem nego što ih sadrži. Što znači da ako 100 grama celera sadrži 18 kalorija, organizam će potrošiti više od 18 kalorija samo probavljajući ga.
Nisam niti znala kako izgleda taj celer ali naravno da sam slijedeći dan pohrlila na plac s namjerom da se opskrbim s barem dva kilograma te fantastične dijetalne namirnice. Priče se dalje ne sjećam…ali sjećam se svog prvog susreta sa stapkama celera koje sam prvi puta vidjela na policama trgovina u Adelaidi, Novi Zeland.
Sada se stapke celera mogu nabaviti i kod nas na placu i u svakoj malo bolje opskrbljenoj trgovini i to bez korijena. Stapke možemo jesti u svim mogućim jelima…u salatama, u juhama, pireima od povrća, u šejkovima…ili ih možemo jesti same, kao predstavnice povrća na tanjuru. A korijen možemo naribati i zajedno s mrkvom pirjati na ulju i dodati raznim jelima.
Celer je vrlo stara namirnica i poznavali su ga čak i stari Grci, te se spominje u Ilijadi i Odiseji. Zbog visokog sadržaja vlakana celer pospješuje rad i čišćenje crijeva. Lišće celera poznato je da povoljno utječe na rad bubrega te time poboljšava izbacivanje mokraće iz organizma. Celer sadrži kalij (mineral koji održava normalan krvni tlak), vitamin C (imunitet), vitamine B skupine te vitamine K i A. Također sadrži kalcij, fosfor i natrij te brojne esencijalne mikroelemente.
CELEROM PROTIV CELULITA
Svježe iscijeđen sok sirovog korijena, listova i stabljike preporučuje se osobama sklonim debljanju a pogotovo onima koji pate od nakupina celulita. Sok od celera povoljno utječe i na regulaciju menstruacije. Ukusne juhe i umaci od celerovog korijena mogu biti dio prehrane i kod težih slučajeva šećerne bolesti. Biljka i korijen celera vrlo su traženi kulinarski začin, a juhe i jela od celera jačaju otpornost organizma. Sirovi celer je vrlo djelotvoran sastojak prehrane kod kožnih oboljenja – sitno se nastružu jednaki dijelovi korijena celera i jabuke, dobro se izmiješaju, a po želji se mogu dodati naribani orasi i šećer. Njegovo se konzumiranje također preporučuje ljudima koji imaju kamence u bubrezima ili mjehuru jer je djelotvoran diuretik.
Celer sadrži komponentu kumarin, koja sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, a uz to potiče aktivnost bijelih krvnih stanica, obrambenih mehanizama. Izvrstan je izvor vitamina K, koji povoljno utječe na grušanje krvi, štiti od osteoporoze i sprječava štetno oksidativno djelovanje na stanice. Cjelokupni B-kompleks iz celera potiče izmjenu ugljikohidrata u tijelu, jača živce i mozak, pomaže rad crijeva, čini i održava zdravima kožu, kosu, oči i jetru.
Izvor: coolinarika
KAKO SKLADIŠTITI CELER
Stapke narežem na manje dijelove te ih stavim u Tupperware posudu gdje mogu stajati i do sedam dana. Koristim ih po potrebi….najčešće ih grickam kao međuobrok a često se njima poslužim da bih zagrabila kikiriki maslac ili namaz od slanutka.
Korijen celera držim u smočnici u papirnatoj vrećici ali ponekad ga držim i u hladnjaku u odjeljku za povrće. Tamo može stajati nekoliko tjedana.
Za sva pitanja u vezi vježbanja i mršavljenja, slobodno mi se javite na suncana@budifitmama.hr. Bit će mi drago da vam mogu pomoći.
Vaša Budifitmama Sunčana