Već ptice na grani znaju da volim variva. Topla, mirišljava, zdrava variva koja se puše još vruća sa mojeg tanjura. Zasitna i puna svakakvih zdravih divotica.
Variva mi pogotovo pašu kad dođu hladniji dani, baš kao ovi jesenji dani koji su nam nedavno došli i donijeli maglu i zubato sunce. Nije to bez razloga. Kad nastupi hladnije vrijeme organizam nam žudi za toplinom, a što ćeš bolje nego fino, toplo i zdravo varivo koje će ugrijati naše tijelo i nahraniti naše stanice.
Ako je uz to i jeftino, to je pravi zgoditak!
Nadam se da će već sutra jedan od priloženih recepata biti na vašem stolu!
Uživajte i dobar tek!
Budifitmama Sunčana
Krumpirovo varivo s piletinom
SASTOJCI:
Pileći file/pureći fileti/pileća kobasica/svinjska kobasica
Krumpir
Poriluk
Mrkva
Celer
Grašak (može i smrznuti)
Peršin
Povrtni temeljac ili voda
Piletinu narezati na komadiće i popržiti kratko na malo ulja. Kad je gotovo izvaditi piletinu iz lonca. Povrće očistiti i narezati na kockice ili kolutove. Svo povrće osim krumpira i mrkve popirjat na ulju na kojem se pekla piletina, dodati vode ili povrtnog temeljca. Kuhati 15 minuta na laganoj vatri. Kad je gotovo pasirati ili djelomično umutiti štapnim mikserom. Dodati krumpir i mrkvu narezanu na kockice, grašak, piletinu i vode i pustiti da se lagano kuha slijedećih 15 minuta. Začiniti i servirati s malo kiselog vrhnja.
Povrtno varivo
SASTOJCI:
Krumpir
Mrkva
Koraba
Brokula
Cvjetača
Crveni luk
List lovora
Peršin
Sol i papar
Luk sitno narezati i zajedno s mrkvom narezanom na kocikce popirjati na malo ulja. Kad mrkva omekša a luk požuti dodati ostalo povrće narezano na kockice ili cvjetiće. Dodati malo vode, lovorov list, soli i papra. Kuhati dok ne omekša i poslužiti.
Fit Lady 20+ – specijalizirani program za žene s viškom od 20+ kilograma
Varivo od leće
SASTOJCI:
300 g leće (može i konzervirana)
2 mrkve
3 krumpira
Crveni luk
Češnjak
Juneća kocka
Sol, papar
Pileća kobasica ili pileći file
Kokosovo ulje
Na malo ulja popržiti crveni luk i češnjak sitno nasjeckan. Dodati leću i malo vode i prokuhati dok leća ne omekša. Dodati mrkvu i krumpir narezane na kockice, juneću kocku i začine i kuhati dok povrće ne omekša. Na kraju dodati sitno nasjeckani list peršina. Poslužiti.
Vrtićka maneštra
SASTOJCI:
Krumpir
Mrkva
Riža (30 g suhe po osobi)
Domaća kuhana rajčica ili pelati
Kokosovo ulje
Crveni luk
Češnjak
Malo brašna
Papar i sol
Na malo ulja popržiti crveni luk i češnjak narezan na kockice. Dodati žličicu brašna da se poprži i požuti. Dodati krumpir i mrkvu narezanu na kockice, rižu i rajčicu. Po potrebi dodati i malo vode. Kuhati dok sve ne omekša.
Kelj varivo
SASTOJCI:
Glavica kelja
Krumpir
Češnjak
Kokosovo ulje
Malo brašna
Slatka crvena paprika
Kelj očistiti i narezati na tanke trakice te prokuhati u vodi koju ćete baciti. Prokuhani kelj staviti u hladnu vodu, ponovo prokuhati te dodati krumpir nasjeckan na kockice. Kuhati dok ne omekša. Posebno pripremiti zapršku sa malo kokosovog ulja, nasjeckanog češnjaka, brašna i crvene paprike. Sve dodati u kelj i pustiti da se zgusne.
Gulaš od krumpira
SASTOJCI:
Krumpir
Crveni luk
Češnjak
Rajčica iz konzerve ili pelati
Slatka crvena paprika
Malo kokosovog ulja
Kiselo vrhnje
Na ulju popržiti crveni luk i češnjak narezani na kockice. Kad luk lagano požuti dodati malo crvene paprike, pelate, krumpir narezan na kockice i vodu. Posoliti i popapriti i pustiti da se kuha. Poslužiti sa malo kiselog vrnja.
Manestra od tikvica
SASTOJCI:
2 velike tikvice
2 paprike
Crveni luk
Pola kilograma mljevenog mesa (miješano junetina i svinjetina)
Kokosovo ulje
Šalica tjestenine
Sol i papar
Crveni luk popržit na malo ulja. Kad luk požuti dodati mljeveno meso i pržiti miješajući. Dodati sitno narezanu papriku i tikvice, vodu i začine. Sve kuhati na laganoj vatri dok ne omekša. Pred kraj dodati tjestenu i kuhati dok ne bude mekana. Poslužiti.
Varivo od krumpira i kiselog zelja
SASTOJCI:
Krumpir
Kiselo zelje, narezano (isprano pod mlazom vode)
Crveni luk
Rajčica/pelati
Povrtna kocka
Sol papar i začini
Popržiti crveni luk na malo ulja. Dodati vode i povrtnu kocku, krumpir i zelje. Kad se krumpir skuha dodati rajčicu i začiniti. Poslužiti.
Fit Lady 20+ – specijalizirani program za žene sa viškom od 20+ kilograma
Skrivena cikla
SASTOJCI:
Cikla
Krumpir
Mrkva
Mala glavica kupusa, nasjeckana
Crveni luk
Češnjak
Kokosovo ulje
Povrtna kocka
Sol, papar i začini
Povrće očistiti i usitniti. Crveni luk i češnjak popržiti na malo ulja. Dodati sirovu ciklu, vodu i povrtnu kocku. Kuhati dvadesetak minuta. Dodati ostalo povrće i kuhati dok sve ne omekša. Začiniti i poslužiti.
Slatka maneštra
SASTOJCI:
Batat
Rajčica iz konzerve
Crveni luk
Češnjak
Šaka leće ili konzerva leće
Krumpir
Bundeva
Maslinovo ulje
Sol i papar, začini
Crveni luk i češnjak popržiti na malo ulja. Dodati narezanu rajčicu i začiniti. Dodati sitno narezani krumpir, batat i bundevu. Kad omekšaju, dodati leću. Prokuhati dok leća ne omekša. Servirati.
Ovo varivo se može pripremiti i bez leće.
NAPOMENA:
- u slučaju da imate kuhane domaće rajčice, koristite ju gdje god je navedena rajčica
- ako ste naučeni na vegetu, slobodno dodajte vegetu iako je bolje kupiti smjesu sušenog eko povrća u dućanima zdrave hrane
- svako varivo može i bez mesa, slobodno koristite meso koje vam najviše odgovara
Za sva pitanja u vezi vježbanja i mršavljenja pogledaj moje nove programe:
- osmišljen od strane stručnjaka, DETOX 14 je jedini cjeloviti program koji djeluje iznutra i izvana. U trajanju od 14 dana ovaj program balansira ravnomjernu upotrebu detox namirnica sa zdravom i uravnoteženom prehranom te blagim vježbama koji ne samo da će ubrzati izlučivanje toksina nego će i otpustiti sve što te sputava da imaš vitko i zdravo tijelo
- program od 8 tjedana, osmišljen je za početnice u vježbanju koje žele uvesti nove i zdrave navike u svoj život, a njegov osnovni cilj je ubrzanje metabolizma i topljenje masnih naslaga
- program od 20 tjedana, osvježena je verzija Fit Lady 20+ programa osmišljenog za žene s viškom od 20 i više kilograma koje su odlučne u namjeri da transformiraju svoje tijelo i svoj život ZAUVIJEK