celulit

kako se riješiti celulita

Ovih dana se puno priča o celulitu što i nije čudno jer bliži nam se ljeto i odlazak na more. A svi na plaži želimo izgledati tip-top, zar ne?

Internet je pun oglasa za čarobne kreme i losione kojima će celulit biti kao rukom odnešen. Štedimo novce da bismo kupili posljednji hit – najnoviju kremu protiv celulita koja će nam zagladiti kožu i zauvijek nas riješiti tih ružnih nakupina na bedrima. Da bar!

Hajdemo prvo vidjeti zašto se uopće stvara celulit i je li moguće riješiti ga se kremama i losionima.

Ako imate celulit na kritičnim područjima tijela, znajte da niste jedini. Znam da nije neka utjeha, ali ipak… Navodno 90% žena ima celulit. Od celulita jednako pate filmske zvijezde (uz sve trenere, masere i kozmetičare na raspolaganju) kao i obične žene. Neovisno o tome je li žena mršava ili prekomjerne težine, ta vražja napast događa nam se (skoro) svima.

Dugo se mislilo da celulit izazivaju otrovi nakupljeni u organizmu. Pogotovo su to tvrdili proizvođači raznih napitaka, krema i losiona protiv celulita koji su se htjeli dočepati vaših novaca. Zato prije no što potrošite pola plaće na kreme protiv celulita, pročitajte ovaj tekst do kraja.

Istina o celulitu

Celulit se pojavljuje kad se masne naslage počinju probijati kroz slaba vezivna tkiva ispod kože. Najčešće se javlja na bokovima i bedrima, stražnjici, trbuhu i nadlakticama. Znači nije toliko problem u količini masnih naslaga (jer celulit imaju i mršavice) nego u slabim vezivnim tkivima koje povezuju kožu s mišićima. Zamislite da je koža tijesto a vezivna tkiva metalna cjediljka za tjesteninu. Kad stavite mekano tijesto u cjediljku, kroz rupe na cjediljci tijesto će pokušati izaći van. Prevedeno na jezik žena – tako i masne naslage probijaju kroz slaba vezivna tkiva.

Zašto su nam slaba vezivna tkiva? Ona mogu oslabiti pod utjecajem hormona, nedostatka tjelovježbe, prekomjernih masnih naslaga i slabe cirkulacije.

Činjenice o celulitu

  • celulit se puno više događa ženama nego muškarcima i to zato što žene imaju više masnih naslaga na kritičnim područjima donjeg dijela tijela ali i slabija vezivna tkiva upravo na tim područjima
  • celulit se pogoršava s godinama. Starenjem žene proizvode manje estrogena koji utječe na proizvodnju kolagena, supstance važne za obnavljanje i stvaranje vezivnog tkiva
  • celulit je nasljedan. Ako vaša majka i baka imaju celulit, najvjerojatnije ćete ga imati i vi
  • tjelovježbom možete smanjiti celulit i spriječiti njegovo nastajanje
  • loša i nezdrava prehrana, pušenje i alkohol pospješuje nastanak celulita

No da vas više ne zamaram dosadnim činjenicama, hajdemo se pozabaviti time kako se riješiti celulita.

Kako se riješiti celulita?

  • Redovita tjelovježba. Mislile ste da neću spomenuti vježbanje? Hehehe…malo ste se prevarile. Vježbanje je nešto što pomaže gotovo svemu, pa tako i celulitu. Dobar trening snage koji učvršćuje mišiće u kombinaciji s kardio vježbama pospješuje cirkulaciju i protok krvi u organizmu.
  • Zdrava prehrana puna svježeg povrća i voća posebno celera. Opet ja s važnošću prehrane. Znam, znam…nije vam baš drago, radije biste jele krafne i čokolade i ne imale celulit. Na žalost, to nije moguće. Da biste se riješile celulita obavezno izbjegavajte šećer, škrob, alkohol i prerađenu hranu.
  • Voda (upravo pijem svoju četvrtu flašicu vode). Pijenje vode zajedno s konzumacijom povrća koje sadrži puno vode će održavati vezivno tkivo snažnim i fleksibilnim.
  • Masaža. Ručna, laserska, suho četkanje… bilo kakva masaža će pomoći u suzbijanju celulita jer će pospješiti prokrvljenost i cirkulaciju u tkivima što će pomoći da se celulit manje vidi. Zato je bolje da novce koje ste namijenili kremama protiv celulita usmjerite na anticelulitne masaže.

Da biste se riješili celulita najbolje je zaratiti s njime na svim frontovima a ne pojedinačno, jer će se jedino tako do kraja povući.

I to bi uglavnom bilo to. Vjerojatno ste već stotinu puta čuli isto ili slično ali ovo je samo dobar podsjetnik da je moguće riješiti se celulita ili ga barem smanjiti.

A želite li se riješiti celulita i usput smršavjeti i oblikovati tijelo, javite se na jedan od ponuđenih programa.

Vaša Budifitmama Sunčana