Nakon blagdanskog uživanja u hrani i kolačima, možda osjećate da vam treba „reset“ organizma, čišćenje ili detox.

Iako tijelo ima prirodni detoksikacijski sustav, moguće ga je ubrzati ili ojačati ako se neko vrijeme hranimo namirnicama biljnog porijekla. Tijelo je predodređeno za svakodnevnu detoksikaciju i tu glavnu ulogu preuzima jetra koja filtrira krv za odbacivanje otpadnih tvari. To je ključna uloga jetre koja jamči zdravlje organizma.

Međutim, kad jetra nije zdrava ili nije u stanju odraditi detoksikaciju, nusproizvodi metabolizma, alkohola i droge mogu se nagomilati u krvi i prouzročiti bolesti.

Za zdravu jetru važno je hraniti se zdravo a povećana konzumacija raznovrsnog voća i povrća najvažniji je faktor detoksikacijske dijete. Domaće povrće poput kupusa, kelja, brokule, češnjaka odličan je izvor hranjivih tvari potrebnih za zdravu jetru. Isto tako voće poput ananasa i grejpa sadrži važne enzime i hranjive tvari koje pomažu u razgradnji hrane i eliminaciji otpadnih tvari.

Predstavljam vam 12 najboljih namirnica za čišćenje odnosno resetiranje, hidrataciju i kompletno osvježavanje organizma.

 1. Limun

Neovisno o tome pijete li ga u čajevima, dodajete vodi ili njime poškropite pečenu ribu, limun je izvrstan izvor vitamina C i antioksidanata. Mnoge detoksikacijske dijete počinju dan upravo vodom s par kapi limuna.

 1. Ananas

Obožavam ananas! Obožavam njegov slatkasto kiseli okus ali ono što je najvažnije, pomaže u čišćenju tijela i izbacivanju toksina iz organizma i to zahvaljujući prisutnosti enzima bromelina. Ovaj enzim pomaže u probavi proteina, razbijanju masti i smanjenju upala. Ananas je također prepun mangana, koji je pomoć za poboljšanje raspoloženja.

 1. Cikla

Cikla je puna antioksidanata koji pomažu umanjiti upale i poboljšati metabolizam. Čaša soka od sirove cikle može smanjiti krvni tlak.

 1. Zeleni čaj

Polifenoli, fitokemikalije bogate antioksidantima koji se nalaze u listovima zelenog čaja, pomažu u detoksifikaciji tijela eliminiranjem štetnih slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da povećana potrošnja zelenog čaja može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka. Pijenje zelenog čaja, u kombinaciji s vježbanjem utječe na poboljšanje pamćenja i smanjenje masnoće trbuha.

 1. Brokula

Brokula je odlična namirnica za detoksikaciju jetre jer je puna vitamina C i selena. Najbolja je kuhana ili sirova. Brokula također ima mnogo vlakana što pospješuje izbacivanje toksina iz crijeva.

 1. Bademi

Bademi ne samo da su dobri za detoksikaciju jetre, već se i ovaj oraščić dokazao da smanjuje rizik od srčanih bolesti. Volim držati vrećicu badema u svojoj torbici za grickanje.

 1. Kupus

Kao namirnica bogata vlaknima, pomaže čišćenju otrova kroz crijeva. Zbog visokog sadržaja vode prirodni je diuretik koji može pomoći izbaciti višak tekućine iz tijela. Pun je organskim spojevima koji sadrže dušik i sumpor i pomažu u ispiranju neželjenih toksina. Osim toga, kupus daje dozu mnogih esencijalnih vitamina, uključujući C, K, E i A, minerale, dijetalna vlakna i folnu kiselinu.

 1. Grejp

ao i ostali agrumi, grejp je bogat vitaminom C i antioksidansima. Oprez, ako uzimate lijekove, pripazite jer grejp može povećati djelovanje lijekova.

 1. Kurkuma

Odličan začin za pojačavanje okusa ili boje u jelima. Protuupalna svojstva kurkumina, žućkastog dijela začina kurkume, mogu poboljšati funkciju jetre dok pomažu u borbi protiv Alzheimerove bolesti i raka.

 1. Kelj

Kelj je dobar izvor vlakana zbog čega su odlična namirnica za detox smoothije. Kelj sadrži klorofil, molekulu koja pomaže eliminirati otrove koji mogu doprinijeti bolesti i oštećenju jetre.

 1. Češnjak

Češnjak, bilo svjež ili u prahu, sadrži antioksidante koje vaše tijelo treba kako bi se borilo protiv oštećenja od slobodnih radikala koje emitiraju otrovi.

 1. Đumbir

Đumbir pun antioksidanata koji će očistiti štetne slobodne radikale iz vašeg sustava. Možete ga koristiti ribanog u salatama a idealan je za zimsko vrijeme jer ga možete naribati u kašicu od meda. Samo žličica kašice dnevno učinit će čuda za vaš imunitet.

U vrijeme nakon blagdana jedite što više ovih namirnica i vaše tijelo i um će vam na tome zahvaliti.

Vaša Budifitmama Sunčana

Prati me putem newslettera

Prijavite se na Budifitmama newsletter i besplatno preuzmite svoj priručnik “Pet najboljih vježba protiv celulita”