Vrijeme pripreme: Čas posla!
Sastojci:
1 konzerva slanutka (ovo je jednostavnija opcija; zdravije bi bilo kupiti slanutak, namakati ga u vodi, prokuhati i potom raditi namaz, ali tješi me da sam konzervu kupila u dućanu zdrave hrane)
2 žlice soka od limuna
1 režanj češnjaka
1 šaka peršinovog lišća
Sol, papar
Priprema:
Sve sastojke izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije gusta smjesa. Ako vam je pregusto možete dodati ili više soka od limuna ili malo vode da se sve poveže.
Ja ga često jedem kao međuobrok sa mrkvom ili jabukom. Može se pojesti i sa nekim zdravim krekerima i povrćem. Ideja: zdravi krekeri, namaz od slanutka i dvije šnite rajčice!
AKO NISTE ZNALI…
SLANUTAK je mahunasta, bjelančevinasta biljka i visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Sjeme je slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška, svijetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Biokemijski sastav slanutka sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4 do 23,3 posto bjelančevina, 53,5 do 63,6 posto ugljikohidrata, 4,1 do 5,5 posto biljnog ulja, 3,3 do 5,5 posto celuloze i 3,2 – 3,4 posto mineralnih tvari.Slanutak je vrlo dobar izvor željeza, čak i kuhan slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija također je visoka i udružena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glikemijski indeks (izvor: WIKIPEDIA)
Dobar tek!